«Τύφο» του σκύλου αποκαλούμε μια λοίμωξή του από έναν ιό, που ονομάζεται παρβοϊός. Η εξάπλωση της νόσου ήταν παγκόσμια και ραγδαία τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.
Από τα ζώα που μολύνονται, συνήθως νοσούν αυτά που είναι μικρότερα του έτους και με ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα όσα διανύουν τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Εκδηλώνεται με συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας, δηλαδή με εμετούς και συνήθως έντονα δύσοσμη διάρροια, συχνά αιμορραγική.
Επιπλέον, τα ζώα παρουσιάζουν πυρετό, έντονη κατάπτωση και αφυδάτωση. Σε ενήλικα, ωστόσο, ζώα μπορεί η μόλυνση να είναι ασυμπτωματική ή με πολύ ηπιότερα συμπτώματα.
Κάθε κουτάβι που δεν έχει ολοκληρώσει το εμβολιακό του πρόγραμμα και εμφανίσει σοβαρή γαστρεντερίτιδα είναι ύποπτο παρβοΐωσης. Οι υποψίες μας ενισχύονται αν έχουμε πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων (λευκοπενία) και επιβεβαιώνεται με την ανίχνευση του ιού στα διαρροϊκά κόπρανα. Από την κλινική εικόνα δεν μπορούμε ποτέ με βεβαιότητα να καταλήξουμε σε ασφαλή διάγνωση και κυρίως ποτέ δεν χαρακτηρίζουμε «τύφο» κάθε δύσοσμη και αιμορραγική γαστρεντερίτιδα.
Οπως συνήθως συμβαίνει και με πολλούς ιούς, δεν υπάρχει θεραπεία που να φονεύει ή να μας απαλλάσσει άμεσα από τον ιό. Εφαρμόζουμε υποστηρικτική αγωγή για την αφυδάτωση και τις ηλεκτρολυτικές διαταραχές με χορήγηση ορών και ηλεκτρολυτών ενδοφλέβια. Χορηγούμε αντιβιοτικά που δεν καταπολεμούν τον ίδιο τον ιό, αλλά προστατεύουν από τυχόν επιπλοκές, δηλαδή άλλες λοιμώξεις από βακτήρια, που εύκολα προκαλούνται λόγω της σοβαρότητας της νόσου και της λευκοπενίας. Θεραπεία εφαρμόζεται μόνο σε οργανωμένα κτηνιατρεία-κλινικές και ο χρόνος νοσηλείας κυμαίνεται από 2-3 έως 7-8 μέρες. Παρά την ορθή και έγκαιρη θεραπεία πολλά νεαρά κουτάβια μπορεί να καταλήξουν στο θάνατο λόγω επιπλοκών.
Προληπτικά για κάθε νέο κουτάβι προτείνεται:
- Να μην έρχεται σε επαφή με άλλους σκύλους μέχρι να ολοκληρωθούν τα εμβόλια.
- Να αρχίζει και να ολοκληρώνει έγκαιρα το εμβολιακό του πρόγραμμα.
- Οι ιδιοκτήτες να μην έρχονται σε επαφή με άλλα σκυλιά, να πλένουν τα χέρια τους πριν από την επαφή με το κουτάβι και σε ιδιαίτερες συνθήκες, αν απαιτείται, να αλλάζουν υποδήματα και ρουχισμό.
- Οι χώροι εκτροφής, φιλοξενίας, τα κλουβιά μεταφοράς να απολυμαίνονται σχολαστικά με κατάλληλα απολυμαντικά, όπως τα διαλύματα χλωρίνης.