Η τοξοπλάσμωση είναι μια νόσος, που οφείλεται στην μόλυνση από ένα παράσιτο- κοκκίδιο, το Toxoplasma gondii. Συνήθως, η μόλυνση υγιών ενηλίκων ή παιδιών είναι ασυμπτωματική ή οδηγεί μόνο σε ελαφρά και παροδικά συμπτώματα. Άτομα όμως με συνυπάρχοντα σοβαρά προβλήματα υγείας,
που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή (μειωμένη αμυντική ικανότητα), απειλούνται να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου.
Αν μία υγιής γυναίκα προσβληθεί από τοξοπλάσμωση τότε το πιο πιθανό είναι να μην εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα. Αν η ίδια γυναίκα μείνει έγκυος αργότερα στη ζωή της τότε πάλι δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα ούτε η ίδια ούτε το έμβρυο. Η μόλυνση όμως μιας εγκύου για πρώτη φορά στη ζωή της έχει ως πιθανό αποτέλεσμα το παράσιτο να περάσει τον πλακούντα και να μολύνει το έμβρυο. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχουμε σοβαρές επιπλοκές, όπως αποβολή ή πρόωρο τοκετό, με ενδεχόμενο σοβαρά νευρολογικά προβλήματα του εμβρύου.
Η κύρια πηγή μόλυνσης για τον άνθρωπο είναι η κατανάλωση ωμού ή ατελώς ψημένου κρέατος ή άλλου τροφίμου που έχει επιμολυνθεί από ωμό κρέας ή τροφών (π.χ. λαχανικών) που τρώγονται ωμά, αλλά δεν έχουν πλυθεί επαρκώς. Σπανιότερα, μπορούμε να μολυνθούμε από τα κόπρανα της γάτας. Οι γάτες μολύνονται από την βρώση ωμού κρέατος και θηραμάτων που συλλαμβάνουν και καταναλώνουν από το περιβάλλον. Αποβάλλουν δε με τα κόπρανά τους τις ωοκύστεις του παρασίτου που μπορεί να μας μολύνουν, για ένα χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων και δεν φαίνεται να μπορούν να τις αποβάλουν ξανά ακόμη και αν επαναμολυνθούν.
Είναι πολύ σημαντικό εάν μία έγκυος γυναίκα είναι οροαρνητική στο τοξόπλασμα (δεν έχει μολυνθεί στο παρελθόν), να τρώει πάντα καλά ψημένα κρέατα (στο βάθος της τομής τους με μαχαίρι να μην υπάρχει κόκκινο ίχνος αίματος), να προσέχει τη σειρά των εργασιών και την υγιεινή στην κουζίνα (αποφυγή επιμόλυνσης των ήδη μαγειρεμένων τροφών) και να πλένει με άφθονο νερό όλα τα τρόφιμα που καταναλώνει ωμά, κυρίως τα λαχανικά. Πρέπει, επίσης, οι γάτες του σπιτιού να μην καταναλώνουν ωμά κρέατα, η αλλαγή της άμμου τους να γίνεται καθημερινά και να ακολουθεί σχολαστικό πλύσιμο των χεριών ώστε ο κίνδυνος πρακτικά να μηδενίζεται, αφού οι ωοκύστεις για να γίνουν μολύνουσες για τον άνθρωπο χρειάζεται να παραμείνουν πάνω από εικοσιτετράωρο στο περιβάλλον.
Αναστάσιος A. Μπουντάς
D.V.M Κτηνίατρος